Cum faci un tutorial video pe iPhone complet gratuit, simplu și rapid

de: Alexandru Puiu
13 04. 2017

Pentru a prezenta o aplicație proprie de iOS sau pentru ajuta un prieten de la distanță, ar fi bine să știi cum faci un tutorial video pe iPhone.

Pe 9 ianuarie 2007, Steve Jobs prezenta cu mândrie primul iPhone. Acesta a intrat în istorie cu numele de iPhone 2G și s-a comercializat exclusiv în Statele Unite ale Americii prin intermediul operatorului AT&T începând cu 29 iunie 2007. După 10 ani, telefoanele Apple continuă să se reflecte într-un succes global și să genereze cea mai mare parte a profitului anual de care se bucură gigantul din Cupertino. În același timp, magazinul virtual Apple AppStore care vine preinstalat pe fiecare iDevice este o mină de aur pentru un număr reprezentativ de dezvoltatori. Nu contează cât de complexă îți este aplicația, cu condiția să înfățișeze o idee originală.

Majoritatea aplicațiilor disponibile în AppStore includ în descriere un clip video. Aproape de fiecare dată, respectivul clip este realizat printr-o metodă foarte simplă pe care o voi descrie mai jos. Din păcate, la fel ca Xcode – platforma de dezvoltare de aplicații pentru iPhone și iPad, această soluție gratuită, simplă și eficientă funcționează doar pe Mac-uri. Pentru sistemele cu Windows, am detaliat în urmă cu ceva timp cum îți poți oglindi conținutul de pe telefon prin AirPlay. Dacă vrei să folosești acel flux video pentru realizarea unui tutorial pe PC, rămâne doar să-l capturezi printr-o aplicație terță.

Cum faci un tutorial video pe iPhone cu QuickTime pe Mac

Există foarte multe programe menite să faciliteze realizarea unei capturi video de pe ecranului unui iPhone. Cele mai multe dintre ele costă chiar și câteva zeci de dolari. Dacă vrei însă să afli cum faci un tutorial video pe iPhone de calitate foarte bună fără să cheltui vre-un ban pe software, ai nevoie doar de un Mac. Poate să fie și MacBook-ul unui prieten pe care l-ai împrumutat. Ai nevoie de el doar câteva minute, iar în acest timp nu vei instala nici un program. Toate uneltele necesare sunt incluse în macOS și nici măcar nu trebuie să știi parola de administrator pentru a profita de ele.

Începi prin a-ți conecta iPhone-ul la Mac printr-un cablu Lightning. Deblochează-ți telefonul. Pornește Apple QuickTime pe sistem. Îl poți găsi fie prin intermediul lupei din colțul din dreapta sus al ecranului, fie în Launchpad sau în secțiunea Applications din Finder. În contextul în care QuickTime este disponibil și pentru Windows, ați fi tentați să credeți că opțiunile necesare realizării unui tutorial video pot fi accesate și pe sistemele cu platforma Microsoft. Cei de la Apple nu au fost însă atât de generoși cu utilizatorii de PC-uri. Mai mult decât atât, au încetat în urmă cu aproximativ un an suportul pentru versiunea de Windows a QuickTime. Cei care insistă să o mai folosească, trebuie să aibă în vedere că nu a mai fost actualizată din luna martie 2016.

După pornirea QuickTime pe Mac, în timp ce iPhone-ul deblocat este conectat cu fir, acesează meniul File din colțul din stânga sus. Alege printr-un click prima opțiune – New Movie Recording. Pentru a ajunge rapid la aceeași opțiune, apasă simultan pe CMD + Alt + N. Implicit, fereastra de captură va fi inițiată pe ecran cu un flux video provenit de la camera Facetime. Pentru a vedea ce se petrece pe ecranul iPhone-ului, fă click pe vârful de săgeată în jos din dreapta butonului roșu marcat Record. Dacă a fost realizată cu succes conexiunea dintre telefon și Mac, iar smartphone-ul este deblocat, printre opțiunile puse la dispoziție ar trebui să vezi și denumirea telefonului tău.

Este important de reținut că, în funcție de ceea ce vrei să obții, poți alege ca fluxul video să provină de la iPhone, iar fluxul audio să fie înregistrat prin intermediul microfonului incorporat în Mac. În cazul realizării unui film de prezentare pentru o aplicație, cel mai bine ar fi să alegi iPhone atât la fluxul video, cât și la sursa fluxului audio. Imediat ar trebui să vezi într-o fereastră în centrul ecranului același lucru ce este afișat pe telefon. Apasă pe Record pentru începerea înregistrării și apucă-te de realizarea tutorialul efectiv pe telefon. Vei observa că fiecare gest realizat pe telefon se vede în timp real pe Mac și este imortalizat. În același timp, în meniul suprapus peste fereastra de captură, vei vedea câți MB îți ocupă clipul.

Când ai încheiat demonstrația, apasă pe Stop. Pentru a salva înregistrarea, intră în meniul File și alege Save As. Nu este necesar să modifici nici un alt parametru pentru a obține o înregistrare de calitate. Alternativa implică să apeși pe CMD + S. Alege o locație de pe sistem în care îți dorești salvarea tutorialului și confirmă cu Save. Câteva secunde mai târziu, tutorialul este imortalizat și poate fi urcat cu ușurință pe YouTube sau Facebook pentru a fi partajat cu prietenii sau cu toți ceilalți oameni pe care ți-ai propus să-i ajuți.